Traductor

dijous, 26 de juny del 2014

2

[Coca de Sant Joan "2014"]

 2 hores aprox.    15 racions aprox.

 Ingredients:

Per la massa mare (fer el dia anterior)
✓ 70gr. de llet
✓ 10gr. de llevat fresc
✓ 1 c/c de sucre
✓ 130gr. de farina panificable o de força

Per el sucre invertit (fer amb antelació)
✓ 150gr. d'aigua mineral
✓ 300gr. de sucre
✓ 2 sobres de gasificants (1 morat + 1 blanc)

Per la massa
✓ 60gr. de llet
✓ 70gr. de mantega a tº ambient
✓ 2 ous "M"
✓ 20gr. de llevat fresc
✓ 450gr. de farina panificable o de força
✓ Un polsim de sal
✓ 20gr. d'anís o d'aigua de flor del taronger (azahar)
✓ 60gr. de sucre invertit
✓ 60gr. de sucre
✓ Pela d'una llimona (sense la part blanca)
✓ Pela d'una taronja (sense la part blanca)
✓ La massa mare

Per la crema pastissera 
✓ 3 rovells d'ou
✓ 450gr. de llet
✓ 40gr. de farina fina de blat de moro (maizena)
✓ 100gr. de sucre
✓ Pela d'una llimona (sense la part blanca)
✓ 1 *c/p d'aroma o una beina de vainilla
✓ 1/2 branca de canyella
*cullera de postres

Per decorar
✓ Un ou batut
✓ Pinyons
✓ Sucre humitejat (amb aigua o anís)
✓ Cireres

 Preparació amb thermomix:

Massa mare
Al got de la thermomix hi posarem la llet i el llevat fresc. Programar 1min./37ºC/vel.2.
Afegir la farina i el sucre i programar 1min./velocitat espiga.
Ficar la massa mare dins d'un recipient, tapat amb paper film o amb una tapa, i reservar a la nevera fins l'endemà.

Sucre invertit
Al got de la thermomix posarem l'aigua i programarem 3min./50ºC/vel.5.
Afegir el sucre i programar 6min./80ºC/vel.4.
Afegir el sobre blanc (àcid màlic i tàrtric) i mesclar 10seg./vel.4.
Important, esperar a que la temperatura baixi a 60ºC i a continuació afegir el sobre morat (bicarbonat sòdic). Mesclar durant 1min./vel.4.
Ficar dins un pot de vidre tancat amb tapa. Es conserva perfectament durant un any aproximadament. Evitar la llum directe, millor deixar-lo dins un armari. Recordeu-vos de marcar el pot de vidre amb la data!

Usos del sucre invertit
✎ GELATS: Substituir un *30% del sucre blanc per invertit. Evita la cristal·lització, per tant els gelats seran més cremosos.
✎ BESCUITS O CÓCS: Substituir un *20% del sucre blanc per invertit. Manté els cócs tous i esponjosos durant més dies, ja que els hi aporta humitat. També es pot utilitzar com almívar, per farcir o cobrir.
✎ MASSES FERMENTADES (coca de St. Joan): substituir un *50% del sucre blanc per invertit. Ajuda a la fermentació i una vegada cuita la manté tova durant més dies.

*Sobre el total que indica la recepta

Massa
Al got de la thermomix hi posarem el sucre blanc i programarem 30seg./vel.5-10.
Afegir les peles de llimona i taronja i programar 15seg./vel.5-10. Si veieu que queden bocins tornar a programar uns segons més.
Afegir la llet i el llevat fresc. Programar 1min./37ºC/vel.2.
Afegir els ous, l'aigua del taronger o anís, la farina, la massa mare reservada, el sucre invertit i la sal. Programar 30seg./vel.6.
Afegir la mantega i pastar durant 3min./velocitat espiga.
Deixar reposar dins del got (si el necessiteu la podeu posar en qualsevol recipient tapat) de 40 minuts a una hora, o fins que augmenti el seu volum. En aquest punt, podeu elaborar la crema pastissera.
Una vegada hagi reposat, baixar les restes de les parets del got i pastar durant 1min./velocitat espiga.
Posar una làmina de paper vegetal damunt la bandeja del forn i anar estirant la massa, amb les mans. Es treballa molt bé, però si teniu dificultats podeu humitejar-vos les mans o el rodet amb una mica d'oli.
Marcar les línies on posarem la crema pastissera, amb les mans, pressionant. Amb la ajuda d'un pinzell de cuina pintarem tota la coca amb el ou batut, sense por.
Amb la ajuda d'una màniga pastissera posarem la crema pastissera. Tot seguit posarem els pinyons i el sucre humitejat.
Cobrir amb un drap de cotó i deixar reposar de 40 minuts a una hora, o fins que augmenti el seu volum.
Pre calentar el forn a 180ºC.
Fornejar durant 20min./180ºC/alçada nº 3/calor per dalt i per baix. Tapar per dalt amb paper vegetal i als últims 5 minuts treure. 

Crema pastissera
Mentre tenim la massa fermentant podem fer la crema pastissera.
Ficar al got de la thmx la llet, la branca de canyella, la vainilla i la pela de llimona. Programar 10min./90ºC/gir a l'esquerre/vel.1.
Colar la llet i afegir el sucre, la farina fina de blat de moro i els rovells d'ou. Programar 7min./90ºC/vel.4. Reservar en un plat, tapada amb paper film per que no faci crosta. 



Les fotografies són d'una coca feta amb la meitat d'ingredients, i queda igual de bona!.

Encara que us sembli molt complicada de fer, és la mar de senzilla. Això si, heu de disposar de temps per la seva elaboració i un xic de paciència, res més!. Us asseguro que el resultat mereix realment la pena.

 Font
✎ La recepta de la coca de sant Joan  com la del sucre invertit les he tretes d'un llibre de Vorwerk.
 La recepta de la crema pastissera la vaig agafar prestada, fa dos anys i encara la continuo fent, de la Pili del bloc The pink cake factory.

















❤ Feliç revetlla de Sant Joan!! 

2 comentaris:

  1. Què bona!. M'encanta la teua recepta perquè no és recarregada. He vist cadascuana per ahí. Sembla que es tracta de complicar les coses. Al meu poble la menjava de menuda i portava la crema pastissera i fruites confitades, res més. No sé pq allà es venia a la pastisseria més important, pq ací a la city no es veu.
    Em quede amb gana de tastar-la. Petons guapa

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sembla molt complicada de fer, però la veritat que no costa gens i el sabor mmmmm una delícia Marisa. A mi també m'agraden senzilletes, si la massa és bona no cal guarnir-la gaire.
      Molts petons i feliç cap de setmana!
      Sandra.

      Elimina

Gràcies per les vostres visites i comentaris!