Traductor

dijous, 25 de setembre del 2014

0

[Melmelada de figues]

35 minuts (elaboració) 25 hores (conserva)

 Ingredients

750gr. de figues (Coll de dama)
250gr. de sucre morè (jo li poso 150gr.)
El suc de mitja llimona
1/2 culleradeta de cafè, de canyella amb pols

➟ Preparació amb thermomix:

Netejar i tallar la cua (part de dalt) a les figues. Ficar dins la thermomix, partides per la meitat i sense pelar, i triturar 4seg./vel.4.
Afegir el suc de mitja llimona, mitja culleradeta de canyella amb pols i el sucre. Programar 35min./100ºC/vel.2. Col·locar el cistell damunt la tapa perquè no esquitxi.
Si voleu una melmelada més fina, quan acabi el temps programat, podeu triturar durant 10seg/vel.6-8.

 Com fer la conserva de la melmelada:

TRIAR els pots adients per conservar la melmelada, a mi personalment m'agraden petits, no som gaire de menjar melmelada i al final se'ns acaba fent malbé. Els pots han de ser de vidre i amb tapa de rosca. Podeu utilitzar els de conserves, una manera econòmica de reciclar.
ESTERILITZACIO dels pots: En una olla posarem els pots de vidre i les tapes, ho cobrirem amb aigua i escalfarem fins que comenci a bullir. Podeu posar uns draps de cuina entre si per tal d'evitar que es trenquin durant el procés, al picar uns amb altres.
En pic arranqui el bull ho deixarem bullint durant 15/20 minuts. El temps d'esterilització comença quan arrenca a bullir, no abans.
Fer el BUIT: Omplir els pots, ja esterilitzats, amb la melmelada elaborada i tancar-los amb la tapa. Posar-los en una olla, de cap per avall (amb la tapa tocant el terra de la olla, del revés), i cobrir-los d'aigua. Podeu posar uns draps de cuina entre si per tal d'evitar que es trenquin durant el procés, al picar uns amb altres.
Escalfar l'aigua fins que arrenqui a bullir, en pic comenci comptem 30 minutsEl temps comença quan arrenca a bullir, no abans.
Treure els pots, amb compte de no cremar-nos, i deixar-los de cap per avall durant 24 hores. Si no ens fa nosa els podem deixar dins l'olla. Sabreu si ha fet bé el buit quan al obrir el pot escolteu aquell soroll característic "pop".
Passades les 24 hores ja podeu guardar els pots de melmelada al vostre rebost, o en un lloc sec i sense llum, aproximadament durant un any. 

És cert que requereix el seu temps, però val la pena, poder gaudir de melmelades amb fruites de temporada durant tot l'any... ho mereix. Aquesta és la forma tradicional utilitzada durant anys a casa meva, però suposo que com tot, cadascú deu tenir la seva manera o trucs per a fer-ho.

➟ Observacions:
 Si no us agrada notar les llavors de la figa podeu colar la melmelada amb un colador fi, de roba.
 Podeu fer conserves de moltes coses, com ara tomàquets, sofregits, samfaina...
 La varietat que he utilitzat és figa Coll de Dama, la més apreciada a Catalunya.
És rica en fibres i en hidrats de carboniConté vitamines A1, B1, B2, B3, B6 i C, i aporta minerals com el calci, el ferro, el fòsfor, el potassi i el magnesi.
La recol·lecció de la figa Coll de Dama comença a l’agost i s'allarga fins a finals de novembre.


Figues varietat Coll de Dama del nostre hort!















➟ Font: Receptari Thermomix per "Jacaranda"


























   100% artesà i casolà! 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per les vostres visites i comentaris!